CERN Masterclass 2022

CERN Masterclass 2022

March 31, 2022 Uncategorized 0

U ponedeljak 4. aprila 2022. godine pod pokroviteljstvom CERN-a i grupe IPPOG (International Particle Physics Outreach Group) održaće se 18. međunarodni program “Masterclasses – Hands on Particle Physics” (MC2022).

U ovom obrazovno-istraživačkom programu će u okviru 225 naučnih institucija aktivno učestvovati oko 13 000 učenika srednjih škola iz 60 zemlje širom sveta. Ovogodišnji program MC2022 će u Srbiji biti organizovan u virtuelnom obliku 4. aprila u vremenu od 09.30 do 17.00 časova od strane Departmana za fiziku Univerziteta u Novom SaduInstituta za fiziku Univerziteta u KragujevcuFizičkog fakulteta i Instituta za fiziku Univerziteta u Beogradu, kao i Departmana za fiziku Univerziteta u Nišu.

Prvi deo programa obuhvata uvodna izlaganja o teorijskim i eksperimentalnim aspektima elementarnih čestica i njihovih interakcija. Drugi deo programa se sastoji od vežbi koje uključuju analizu podataka i identifikaciju čestica na osnovu eksperimentalnih događaja evidentiranih na eksperimenatima u CERN-u.

Prijavu za učešće učenici mogu popuniti online na web stranici programa (u delu za registraciju):

https://indico.cern.ch/event/imcserbia2022

Prijavu za program je potrebno popuniti do subote 2. aprila 2022. godine.

Učenici koji budu pozvani da učestvuju u ovom programu će naknadno biti obavešteni o tehničkim detaljima u vezi sa virtuelnim pristupom ovom programu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *