Poslednji termin seminara za ambiciozne mlade fizičare

Poslednji termin seminara za ambiciozne mlade fizičare

November 24, 2019 Uncategorized 0

U prostorijama Startap centra (Aleksandra Medvedeva 14) u Nišu u sredu 27. novembra sa početkom u 19 časova održaće se dva predavanja u organizaciji odseka “Niš Young Minds Section”. Posetioci će imati priliku da čuju naučno-popularna predavanja, “Matematika i fizika – vrede li jedna bez druge?” i “Kvantna fizika – stvarnost ili fikcija?”.

Učešće je besplatno za sve zainteresovane, ali je zbog ograničenog broja mesta potrebno prijaviti se na nisyms@enjoyphysics.com najkasnije do 27. novembra u 16 sati.

Matematika i fizika – vrede li jedna bez druge?

Petra Laketa, asistent na Departmanu za matematiku, PMF Niš

“Često možemo čuti da je matematika samo sluškinja fizike, dok sa druge strane neki zastupaju mišljenje kako je matematika kraljica svih prirodnih nauka. Gde leži istina i u kakvom su zapravo odnosu ove dve nauke?”

Kvantna fizika – stvarnost ili fikcija?

Jasmina Jeknić-Dugić, vanredni profesor na Departmanu za fiziku, PMF Niš

“Kvantnu teoriju je pratio neobičan razvoj – sama teorija se brže razvijala nego što su njeni osnivači mogli pratiti, tumačiti i na kraju prihvatiti sve njene “paradokse”. Jedno od fundamentalnih pitanja jeste kako klasični svet izvire iz kvantnog, ako se pretpostavi da je kvantna mehanika univerzalna teorija, a nema eksperimentalnih naznaka da to nije. Štaviše, teorija kvantne mehanike je u potpunosti konzistentna sa eksperimentalnim rezulatima. Međutim, njen najvažniji eksperiment od svih – naše svakodnevno iskustvo-protivureči njenim postulatima. Razlog tome leži u njenim temeljnim konceptima koji su odskakali od intuitivnog poimanja sveta, a koje je izraženo u formi klasične fizike. Oko njene interpretacije se nisu saglasili ni najveći fizičari XX veka, a takvo stanje je ostalo i do danas. Međutim njen formalizam je strogo matematički definisan, jasan, koncizan i što je najbitnije “radi”. ”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *