Četvrti termin seminara za ambiciozne mlade fizičare

Četvrti termin seminara za ambiciozne mlade fizičare

November 12, 2019 Uncategorized 0

U četvrtak 14. novembra sa početkom u 20 časova na Prirodno-matematičkom fakultetu u Nišu nastavlja se seminar u organizaciji odseka “Niš Young Minds Section”. Posetioci će između ostalog prisustvovati naučno-popularnom predavanju, “Kako usporiti svetlost?” i studentskoj prezntaciji “Dva po ceni jednog: Potraga za dodatnim Higsovim bozonom”.

Glavni deo programa večeri čini predavanje:

KAKO USPORITI SVETLOST?

Nikola Filipović, asistent na Departmanu za fiziku, PMF Niš

„Poznato nam je da je brzina svetlosti najveća moguća brzina kojom čestice u prirodi mogu da se kreću. Svetlost se kreće toliko brzo da u treptaju oka dospeva sa jednog kraja grada na drugi, sa jednog planinskog vrha na drugi, sa aviona koji leti na noćnom nebu ili satelita koji orbitira oko Zemlje do nas. Međutim, ukoliko svetlost posebnih karakteristika propustimo kroz takođe vrlo specifične materijale, možemo je usporiti toliko da bismo bili u stanju da je prestignemo nešto jačim sprintom! Kako je ovo moguće, kakve karakteristike moraju imati pomenuti materijali, kao i koje su sve moguće primene usporavanja svetlosti, neka su od pitanja na koja će ovo predavanje pokušati da da odgovor.”

Pored ovog predavanja program čine i studentska prezentacija Milene Simić

“Dva po ceni jednog: Potraga za dodatnim Higsovim bozonom”

o njenom iskustvu u letnjoj školi fizike elemntarnih čestica u Krakovu i razmena iskustava sa studentima iz Jerevana, Jermenije, putem video poziva.

Ulaz je slobodan i otvoren za sve zainteresovane.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *