Treći termin seminara za ambiciozne mlade fizičare

Treći termin seminara za ambiciozne mlade fizičare

November 3, 2019 Uncategorized 0

U četvrtak 7. novembra sa početkom u 20 časova, zakazan je treći po redu termin seminara od predvinjenih pet u okviru koga se održavaju naučno-popularna predavanja namenjena širokoj javnosti u amfiteatru Prirodno-matematičkog fakulteta u Nišu.

U četvrtak biće održana sledeća predavanja:

Fizika ljudskog organizma – Primena fizike u medicini

Marko Stojanović,
asistent za UNO Fizika na Medicinskom fakultetu u Nišu

Fizičke zakonitosti u osnovi funkcionisanja ljudskog organizma pružaju mogućnost da se određeni sistemi, procesi i pojave u organizmu opišu preko adekvatnih fizičkih modela. Na ovom predavanju će biti detaljno prikazan jedan od konkretnih modela i njegova analiza, u cilju da se ukaže na ulogu fizike u medicinskim naukama.

“Da li fizički svet opažamo onakvim kakav zaista jeste?”

Miljan Jović,
Master psiholog, istraživač u Laboratoriji za psihološka istraživanja u Nišu

“Na predavanju razgovaraćemo o tome koje su mogućnosti naših čula, a koja su ograničenja, pomoću kojih psihofizičkih metoda merimo osetljivost ljudi, na koji način psihološki faktori utiču na ono što opažamo, kako socijalni činioci i kultura utiču na naše opažanje, kako nastaju optičke iluzije i još mnogo toga. Između ostalog, posvetićemo pažnju i čuvenom internet fenomenu belo-zlatne/plavo-crne haljine i odgovorićemo na pitanje kako dolazi do toga da na jednoj istoj slici neki ljudi vide belo-zlatnu, a neki plavo-crnu haljinu i koji mehanizmi stoje u osnovi ovog fenomena.”

Predavanja su otvorena za sve zainteresovane i ulaz je slobodan.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *