Drugi termin seminara za ambiciozne mlade fizičare

Drugi termin seminara za ambiciozne mlade fizičare

October 29, 2019 Uncategorized 0

Za četvrtak 31. oktobra sa početkom u 20 časova, zakazan je nastavak seminara u okviru koga se održavaju naučno-popularna predavanja namenjena širokoj javnosti na Prirodno-matematičkom fakultetu u Nišu.

U četvrtak biće održana sledeća predavanja:

Kako smo videli nevidljivo? – Prva fotografija crne rupe

Milan Milošević, docent na Departmanu za fiziku u Nišu

“Od kada su prvi put nastale kao rezultat Ajnštajnove opšte teorije relativnosti, crne rupe privlače ogromnu pažnju. Česti su “gosti” kako naučnih radova tako i naučno-fanstastičnih knjiga i filmova. Indirektna posmatranja omogućila su nam da saznamo gde se one nalaze i šta se dešava u njihovoj okolini, ali one su bile potpuno nevidljive. Ipak aprila meseca ove godine Event Horizon teleskop snimio je prvu fotografiju crne rupe. Kako smo znali da postoje i kako je nastala ova prva fotografija crne rupe saznaćete na ovom predavanju.“

Šta rade medicinski fizičari? – Primena fizike u medicini

Miloš Jonić, Master fizičar, zaposlen u Kliničkom centru Niš

“U kojim sve granama medicine rade fizičari? Šta to oni rade u medicini, a naročito u radioterapiji? Koliko su bitni fizičari u procesu lečenja? Na ovom predavanju čućete odgovore na ova i mnoga druga pitanja i saznati kakve su perspektive ove profesije u budućnosti i koliko će biti tražena.”

Predavanja su otvorena za sve zainteresovane i ulaz je slobodan

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *